Ořechovo-ovocné tyčinky

6. června 2018 v 10:57 | Majda |  Sladké recepty
Moje drahá máti tuze ráda sladké. Já teda taky. Zcela evidentní závislost. Asi jediné sladkosti které mamka může jsou - krom mnou vlastnoručně utvořených zákusků nebo domácí hořké čokolády - některé raw a proteinové tyčinky. Ty mají v mých očích dvě nevýhody:

  1. Cena. Dát 40 kč za jednu pitomou pidi tyčinku teda nic moc. Pro lidi v invalidním důchodu, matky na mateřské jejichž mužové mají průměrný český plat nebo dokonce maminy samoživitelky atd. doslova hrůza
  2. Složení. Buďto je v nich drtivá většina ovoce - a pak to má enormní obsah cukru. Anebo je to éčko na éčku. Ne, že by všechna éčka byla špatná. (Proti kyselině citronové, nebo kyselině askorbové aka vitamínu C nelze nic namítnout a obě mají svá éčková označení.) Ale luštit ten kvíz napsaný pidi písmenky se mi taky zpravidla nechce.
Začala jsem tedy uvažovat jak si něco podobného vyrobit doma. Posurfovala jsem po internetu, ani tak ne po receptech, ale po obsahu živin u jednotlivých možných surovin. Nicméně receptů jsou na internetu mraky, je to extrémně jednoduchá záležitost. Obsak bílkovin nebude tak vysoký jako u klasických proteinových tyčinek, protože nepoužívám čisté proteiny. Ale lze si upravit obsah cukru, chuť,obsah tuků, obsah alergenů...de facto vše. Nevýhodiu je vysoký obsah tuků (je to z ořechů), které jsou sice zdravé, ale pořád tuky, čili nic na hubnutí. Pokud ale rádi jezdíte pod stan, na vícedenní tůry, tenhle recept oceníte. Ořechovo-ovocné tyčinky dodají tělu spoustu energie a živin a jsou lehké, malé a skladné. Na cesty ideální.

Výroba je snadná. Vezmeme si ořechy, semínka a sušené ovoce. Rozmixujeme spolu, poté uhňácáme jakési soudržné, ale ne lepivé těsto. Pokud nám to nejde uhňácat a příliš se to drobí, přidáme malé množství medu. Všechno to natlačíme do formy (používám větší plastové krabičky), dáme na chvíli do lednice ztuhnout, poté vyklopíme a nakrájíme na tyčinky.

Dneska ráno jsem vstala, koukla do špajzu co zrovna máme a sestavila následující 2 recepty:

  • recept A:
1 díl mandlí
1 díl lískových oříšků
1 díl slunečnicových semínek
1 díl rozinek
Med podle chuti a konzistence

  • recept B:
2 díly mandlí
1 díl cha semínek
1 díl sušených datlí
1 díl kokosu

V mém dnešním případě 1 díl = 1 stogramové balení. Medu jsem použila 1 vrchovatou lžíci.

Postup přípravy je u obou receptů totožný:
  1. Rozmixujeme všechny suroviny kromě medu do hladka.
  2. Uplácáme těsto které se příliš nelepí a drží pohromadě. V případě že se "těsto" pořád sype (což je velmi pravděpodobné) přidáme po troškách med.
  3. Nahňahňáme do formy a dáme do lednice aby nám to lépe zatuhlo. Stačí půl hodinky.
  4. Vyklopíme na podložku a rozkrájíme na tyčinky. Není problém uchovávat ve špajzu. Datum spotřeby = nejbližší datum spotřeby použitých surovin.


Pozn: Když to v lednici necháte až do druhého dne, vůbec nic se nestane. Tenhle recept je blbuvzdorný. Pokud tam nedáte něco obsahující alergeny kterým se chceme vyhnout, nebo zrovna nestrčíte prsty do mixéru, nedá se to pokazit. Při příliš řídké konzistenci prostě do směsi přimixujete trochu více ořechů. Pokud to není pro vás dostatečně sladké, stačí přidat ovoce nebo med (podle konzistence).

A to je vše, přátelé. :-)



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lena Lena | E-mail | 13. června 2018 v 23:28 | Reagovat

hele hele .... ja prej jsem na sladke :D .....omyl....ja jsem na cokoladu :D :-D  :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama